+358 500 698 698 info@delecon.fi

Luteen purema vai hyttysen pisto? Epämääräistä punoittavaa jälkeä iholla on vaikea tulkita. Jälki on ainoastaan viite siitä, että jokin on puraissut, mutta mikä?

Luteen purema – ohjeet havainnointiin, torjuntaan ja ennakointiin

Luteen purema vai hyttysen pisto? Epämääräistä punoittavaa jälkeä iholla on vaikea tulkita.

Kun toimit esimerkiksi matkalla matkalaukun kanssa huolellisesti ja teet uudessa paikassa tässä artikkelissamme kerrotut tarkastustoimet, voit lomailla ja nukkua huoletta. Tällöin punainen läikkä ihollasi on todennäköisesti vain hyttysen pisto. – Mikäli taas epäilet saaneesi lutikan pureman, lue lisää, kerromme menettelytavat, joilla asia ratkeaa parhain päin.

Lutikoita ei tarvitse pelätä, on syytä tuntea toimintatavat lutikkaepäilyssä ja toimittava nopeasti, jotta ehkäisemme sen leviämisen ja raskaat torjuntakeinot.

Lutikat epätodennäköisiä omassa sängyssä

Yleensä nukumme omassa sängyssämme, jolloin ihossa esiintyvä, yön jälkeinen punainen täplä ei mitä todennäköisimmin ole luteen purema. Näppylöitä ja kutiavia pistoksia aiheuttavat hyttyset ja mäkäräiset, jotka tekevät näitä rokotuskampanjoitaan yleisimmin vain kesällä.

Mikäli olet tuonut kotiisi huonekalun vaikkapa roskisdyykkauslöytönä roskalavalta, voi tilanne toki olla toinen. Onpa tapauksia, joissa luteiden johdosta roskalavalle hylätty sänky on löytänyt näin uuden kodin hyvänä löytönä. Dyykkauksen sijaan sängyt on suositeltavampaa hankkia uutena kierrätyskeskuksesta kuin epämääräisestä paikasta. Osalla kierrätyskeskuksia on sisäinen tarkistus lutikkaongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Sama koskee sohvia, nojatuoleja ja muita huonekaluja, joissa luteille riittää lymypaikkoja.

Lutikan purema on epätodennäköinen, mikäli nukut kierrätyskeskuksesta ostetussa sängyssä. Useat keskukset ovat tietoisia lutikkavaaroista ja tarkastavat huonekalut ennen myyntiin laittoa.

Lutikan purema kotisängyssä, mitä teen?

Jos epäilet lutikoita kotonasi ja olet löytänyt niistä merkkejä (ohjeet alempana), tai haluat olla varma, ettei lutikoita ole, ota meihin yhteyttä. Lutikoiden olemassaolo ja sijainnit tulee selvittää todella huolellisesti.

Torjunta tulisi aloittaa mahdollisimman nopeasti heti ensimmäisten havaintojen jälkeen, jotta niiden leviäminen estetään. Lue esimerkiksi tuholaistorjujan päiväkirjaa blogisivullamme, ymmärrät, miksi puhumme nopean torjunnan tärkeydestä.

Luteen purema yleisin matkailun yhteydessä ja jälkeen

Lutikan purema on yleisin matkailun yhteydessä

Erityisesti matkalla, vieraassa hotellissa, laivassa tai muussa majoituspaikassa havaittu puremajälki iholla voi nostattaa mieleen ikäviä ajatuksia. Mikäli lutikka on päässyt puremaan, on vielä vaarana, että viet ikävät ötökät kotiisi.

Lutikoiden olemassaolo ei katso majoituksen tähtiluokitusta. Kaikissa hotelleissa on yleensä tuholaistorjuntasopimukset ja seuranta, mutta harvemmassa jokainen huonekalu tutkitaan jokaisessa huoneessa päivittäin. Yleistä on saada torjuntakutsu ludehavainnon jälkeen.

Lutikan purema ei ole vaarallinen, ja sitä voi tarvittaessa hoitaa kutinaa ehkäisevällä rasvalla, hydrokortisonilla tms. Tärkeintä on tutkia sänky alla olevien ohjeittemme mukaisesti. Mikäli jälkiä ja havaintoja on, kutsu paikalle hotellin palveluhenkilö ja keskustele torjunnan aloittamisesta. Älä vie huoneesta mitään tavaroita ulos vaan odota tuholaistorjujan ohjeita.

Matkatavaravakuutukset korvaavat lähinnä matkalaukkujen ja -tavaroiden puhdistuskuluja tai mikäli ne joudutaan hävittämään, matkatavarat kokonaisuudessaan. Vakuutusturva ja sen sisältö kannattaa aina tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä. Ennen kuin varaat majoitusta, kannattaa tutkia, löytyykö matkailusivustoilta kohteen arvosteluista mainintaa luteista.

Tarkkaille seuraavia lutikoiden jättämiä jälkiä

  • tutki sängystä patjan reunat ja tereet, näkyykö pieniä tummia pisteitä ja läkkiä
  • entä sängyn alunen, alapohja ja lattia (nosta esim. sänky pystyyn)
  • nosta patjaa ja tutki sen kaikki pinnat em. merkkejä etsien
  • tutki sängyn reunat, liitokset ja jalat, joita pitkin lutikoiden on täytynyt kiivetä sänkyyn, löytyykö merkkejä
  • huoneen lattialistat, näkyykö päällä tai liitoksissa tai raoissa tummia pisteitä ja jälkiä

Nämä edellä mainitut paikat ovat yleisimpiä lutikoiden pesimäpaikkoja. Myös vaatekaapit, raot ja liitokset on hyvä tutkia. Turhaan ei hotelleissa ole esimerkiksi matkalaukkutelineitä, joihin matkalaukkujen asettaminen on turvallisempaa. Älä jätä laukkua koskaan lojumaan pitkäksi aikaa avonaisena sängylle tai lattialle. Voisipa suositella laukkujen säilyttämistä esimerkiksi hotellin kylpyammeessa ainakin tarkastuksen aikana.

 

Älä jätä matkalaukkua avoinaisena lattialle tai sängylle lojumaan. Käytä huoneen ludetarkastukseen aikaa vähintään 10–15 minuuttia ja käytä tarkastuksessa hyväksesi taskulamppua.

– Tuhoeläinhallinta Delecon Oy, tuholaistorjunnan teknikot

Luteen purema ja sen tunnistaminen

Lutikka liikkuu yöllä ja se käyttää ravinnokseen verta. Hotellissa luteet löytyvät mitä todennäköisimmin sängystä. Lutikan purema jättää patjoihin kuivuneita, tummia veripisaroita. Puremasta nousee kutisevia näppylöitä iholle. Koska hotellissa lakanat vaihdetaan usein, tarkasta lakanat heti ensimmäisen yön jälkeen herättyäsi.

Älä stressaa näitä tarkastusohjeita, koska tarkastuksella juuri turvaat stressittömän loman ja vältyt yllätyksiltä. Pieni vaiva, mutta suuri etu, kun asia on heti ”teknisesti” hoidettu. Ja mikäli luteita löytyisikin, on asia ratkaistavissa nopeasti, kun tunnet aiheen etukäteen.

Pienet tummat pisteet selkeä merkki

Luteen purema on mahdollisesti pois suljettavissa, jos et löydä tarkastuksella mistään merkkejä, pieniä tummia pisteitä eli luteen ulostejälkiä. Ulosteet muistuttavat paljon mustalla tai tummanruskealla muste- tms. kynällä tehtyjä pieniä pisteitä. Niitä ei voi sekoittaa esimerkiksi nukkaan, roskiin, leivänmuruihin tai nesteroiskeisiin. Mikäli uloste on tuoretta, se saattaa levitä sitä kosketettaessa, muussa tapauksessa uloste voi olla pinttynyt pintaan. Ulosteet ovat useimmiten rykelmissä ja niitä on eniten pesän läheisyyteen.

Miten menettelen lutikkahavainnon jälkeen

Jos havaitset luteita, ja sinulle ehdotetaan huoneen vaihtamista, uuden huoneen tulisi sijaita vähintään kahden kerroksen päässä aiemmasta huoneestasi. Älä kuitenkaan poistu matkatavaroinesi lutikoiden saastuttamasta huoneesta ennen hotellihenkilökunnan ja/tai tuholaistorjujan ohjeita. Voit vahingossa siirtää luteet uuteen huoneeseen.

Ennen kuin lähdet kotiin, tutki vielä matkatavarat ja vaatteet. Käy erityisen huolellisesti läpi saumat, nurkat, taitokset ja rypyt. Tarkista myös huone uudelleen.

TALOYHTIÖN ASUKKAAT HUOM!

Jos epäilet lutikoita huoneistossasi, on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä isännöitsijään, jotta leviäminen ja raskaammat torjuntatyöt estetään.

Lutikoita kotona tai matkalla – ammattimaista torjuntaa tarvitaan

Lutikan purema ja niiden esiintyminen ylipäätään ovat epämiellyttäviä seikkoja. Kaikessa toiminnassa nopeus on tärkeintä. Ota heti yhteyttä isännöitsijään, mikäli asut taloyhtiössä. Korosta nopean toiminnan merkitystä, vaikka ammatti-isännöitsijä ymmärtääkin asian hyvin. Näin asia tulee myös asukkaan taholta priorisoiduksi ja nopeaa toimintaa vaativaksi.

Sama tilanne muissa kiinteistöissä, ota yhteyttä asiasta vastaavaan henkilöön ja korosta nopean toiminnan tärkeyttä. – Omakotitalossa soita välittömästi tuholaistorjunnan ammattilaisille. Näin vältät mm. suuremmat purkutyöt.

Muista myös roskisdyykkauksen vaarat, älä ota turhia riskejä.

Lue lisää aiheesta Luteen purema

Lutikkatorjunta -palveluna

Tutustu lutikkakoira Nappiin ja Jippoon

Taloyhtiön tuholaistorjuntasopimus

Tuholaistorjujan päiväkirja

Call Now Button