+358 500 698 698 info@delecon.fi

Luteet hotellissa ovat jokaisen matkaajan painajainen! Mutta, miten voin löytää ne hotellihuoneesta ja voivatko ne siirtyä mukanani kotiin? Ovatko valitsemani majoituspaikan torjunta-asiat kunnossa ja hoitavatko he torjunnat säännöllisesti sekä asianmukaisesti? Miten teen, jos hotellihuoneessani ON jo luteita. – Lue tämä artikkeli ja opit havainnoimaan luteet hotellissa, ennaltaehkäisemään ludetartuntoja ja välttämään luteiden kuljetuksen kotiisi, tai kotimaahasi. Se on kyllä mahdollista. Estetään yhdessä Pariisin painajainen.

Luteet hotellissa! Pariisin painajainen Suomessa?

Tuholaistorjunta, ja mielellään ennakoiva tuholaistorjunta, on jokaisen hyvän majoituspaikan strategiassa tärkeällä sijalla. Mutta, kuten Pariisissa tänä vuonna 2023, tilanne voi räjähtää käsiin suotuisissa olosuhteissa ja ehkä tietämättömyyden sekä joskus välinpitämättömyydenkin seurauksena. 

Luteiden torjunnassa tulisi kaikkien matkailijoiden olla valveutuneita ja huolehtia omalta osaltaan käytännön torjuntaseikoista. Matkailun ja koko globalisaation vuoksi luteiden matka majoitustiloihin on mahdollisesti entistä helpompaa tai ainakin kiivampaa.

Lutikkainvaasio Pariisissa

Pariisissa on tänä vuonna 2023 ollut todella vakava ludeongelma, josta kaupunki pyrkii pääsemään eroon ennen ensi vuoden olympialaisia. Kaupunkia pidetään nyt varoittavana esimerkkinä tuholaisten aiheuttamasta vakavasta käytännön ongelmasta ja mainehaitasta. 

Luteet hotellissa, junassa, metrossa, elokuvateatterissa, sairaalassa ja lentokentällä on todennettu Pariisissa videoimalla niiden invaasio matkailijoiden toimesta! Ne on voinut nähdä paljain silmin. Ei ole tarvittu ohjeita, miten niitä voi löytää. – Le Parisien -lehti on kuvaillut, kuinka lutikkaongelmaa on lähes mahdoton ratkaista. Ranskan liikenneministeri Clement Beaune on keskustellut lutikkaongelman ratkaisemisesta lokakuussa liikenneoperaattoreiden kanssa. 

 

Pariisi on maailman vieraillumpia turistikohteita. Vuonna 2022 metropolialueella vieraili noin 44 miljoonaa turistia eli aivan eri mittakaavassa kuin Suomessa. Voivatko luteet silti levitä vastaavassa määrin Suomen maaperälle ja infrtastruktuuriin?

 

Luteet hotellissa, airbnb-majoituksessa, motelleissa ja muissa Suomen matkailukohteissa

Suomessa hotellien tuholaistorjunta on järjestetty yleensä huolellisesti ja ammattimaisesti. Isojen hotellien johto ja laatupäälliköt haluava välttää mainehaitat ja liiketoiminnan keskeytykset. Hotelleilla on tuholaistorjuntasopimukset, jotka velvoittavat tuholaistorjuntayrityksiä, kuten Deleconia, hoitamaan torjunnat sekä seurannan ennakoivasti. Mikäli ongelmia jossain kohteessa tai huoneessa esiintyy, on torjuntayrityksillä konseptit, joilla torjunta onnistuu nopeasti.

Vapaamuotoisemmissa majoituskohteissa torjunta jää pitkälti majoittajan vastuulle. Jotkut supermajoittajat ovat huolehtineen kaikesta täydellisesti, myös tuholaistorjunnoista. Kannattaa lukea kohteiden arvosteluja ja kysellä majoittajilta, miten tuholaistorjunta on hoidettu tai järjestetty hänen kohteessaan. Ennakoiminen tässäkin on paras tapa, myös hyvän maineen pysymisen vuoksi. Tuholaisiahan voi ilmaantua ihmisten mukana mihin majoituspaikkaan tahansa, mutta jos majoittajalla on sopimus tuholaistorjuntayrityksen kanssa, on ongelmatkin nopeasti ratkaistavissa. Silloin on myös varmempaa, ettei mitään laajempaa ongelmaa pääse syntymään.

Mitä tehdä, jos havaitsee luteita majoitusyrityksessä

Jos havaitset luteita majoitusyrityksessä, on syytä pyytää henkilökunnan edustaja paikan päälle. Tässä vaiheessa heillä pitäisikin olla jo yhteys omaan torjuntayritykseen. Jos näin ei ole, on tietysti suuri vaara, ettei torjuntoja ole koskaan mietitty ennalta vaan hoidetaan huoneisto kerrallaan ilman sopimustoimintaa. 

Sinulle voidaan tarjota toista huonetta tai huoneistoa. Voit myös etsiä uuden majoituspaikan ja reklamaation kautta yrittää pyytää mahdollisesti jo maksamaasi summaa takaisin. 

Mitä tehdä, jos havaitset luteiden saapuneen matkalta mukanasi kotiisi?

  1. Soita meille ja kerro tilanteesta omakotitalossasi
  2. Sovittaessa tulemme paikalle ja kartoitamme tilanteen 
  3. Kerromme jo paikan päällä, mitä täytyy tehdä, jotta tilanne hoituu pois päiväjärjestyksestä
  4. Teemme kirjallisen suunnitelman, hyväksytämme ja toteutamme sen
  5. Jos edessä on korjaustöitä, voimme hoitaa tämänkin puolestanne avaimet käteen ja seuraamme tilannetta myöhemmin etänä.

Jos asuntosi on taloyhtiössä, ota välittömästi yhteyttä isännöitsijään. Hän tekee ilmoituksen tuholaistorjuntayritykselle. Noudata muutenkin taloyhtiösi ohjeita. Usein ohjeet löytyvät asukkaan kansiosta. 

Mikäli asut vuokralla, ota yhteyttä myös vuokranantajaan ja kerro tilanteesta. Asiassa on kysymys mm. asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuun ulottuvuudesta. Jos kuitenkin olet itse tuonut luteet matkaltasi, tulevat torjuntakustannukset vastuullesi. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää ilmoittaa asiasta heti, jotta luteet eivät pääse leviämään. On tapauksia, jossa koko taloyhtiö on jouduttu käsittelemään. Noudata aina tarkoin torjuntayrityksen ohjeita, jotta torjunta onnistuu. 

Lue lisää blogistamme lutikan havaitsemisesta ja torjumisesta taloyhtiössä, kotona, matkoilla jne.

Luteet hotellissa eivät ole maailmanloppu

Hotelleissa ja muissa majoituspaikoissa tosiaankin on joskus luteita. Tähän on hyvä asennoitua, että se ei ole maailmanloppu. Hyvä majoituspaikka ymmärtää tämän ja järjestää sinulle ludevapaan huoneen. Jotkut matkailijat ovat kokeneet, että joissain maissa luteita pidetään vähintäänkin normaalina, että niitä on satunnaisesti siellä täällä. Tällaisissa paikoissa on tietysti hyvin hankala pyrkiä järjestämään tilalle uutta huonetta, yleensä tämä voi tarkoittaa, että halutessasi joudut etsimään uuden majoituspaikan ja menetät lisäksi tekemäsi varauksen summan edelliselle hotellille. Siksi on hyvä ennakoida asiaa ainakin niin, että selvität majoituspaikan arvostelut ennen huoneen varaamista.

Korvaako vakuutus lutikoiden vuoksi pilalle menneen matkan

Ei korvaa. Matkatavaravakuutukset korvaavat yleensä vain matkalaukun ja -tavaroiden puhdistuskuluja. Mikäli ne joudutaan hävittämään, korvaus voi koskea matkatavaroita kokonaisuudessaan. Vakuutusturvan sisältö kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä ennen matkaa.

Lue kuluttajaviraston sivuilta tietoja matkan korvaamistapauksista:
Luteet hotellissa oikeuttivat korvaukseen. 

Luteista pääsee eroon asiantuntijan tekemin toimin, hyvän kartoituksen ja huolellisen torjuntasuunnitelman avulla. Nykyisin myös torjuntalaitteistot ovat kehittyneet mm. kohteeseen vietävät lämpöteltat, joihin voidaan sijoittaa esimerkiksi koko hotellihuoneen irtaimisto. Toki huoneessa vaaditaan muitakin toimia.

Ludetorjunnan tulisi olla ennakoivasti suunniteltu. Siinä vaiheessa, kun niitä on jo paljon, työ on vaikeampaa ja hitaampaa. Liiketoiminnan keskeytyksiä voi syntyä mainehaitoista puhumattakaan.

Lähteet

Kilpailu- ja kuluttajavirasto
hs.fi

Call Now Button