+358 500 698 698 info@delecon.fi

Pulu eli kesykyyhky, Columba livia domestica

Pulu on kaupunkielämään sopeutunut, kalliokyyhkystä polveutunut alalaji.

1. PULU JA HÄIRIÖT

Kaikkien tunnistaman pulun historia on vuosituhansia pitkä. Kesykyyhky polveutuu kalliokyyhkystä, joka elää edelleen Etelä-Euroopassa ja Etelä-Aasiassa. Niitä on havaittu pesimässä myös Brittein saarilla ja Färsaarilla sekä viime vuosisadalla myös Norjan vuonojen kallioilla. Kesykyyhky on eriytynyt lajina kalliokyyhkystä arviolta noin 6 000 vuotta sitten.

Pulu / kesykyyhky on mahdollisesti ensimmäinen ihmisen kesyttämä lintu. Sitä on käytetty myös kirjekyyhkynä hyvän suunnistustaitonsa vuoksi. Etelä- ja Keski-Suomen kaupunkialueilla kesykyyhkyjä arvioidaan olevan noin 40 000 paria.

Nämä kaupunkilinnut elävät parvina. Puluja on vainottu erityisesti niiden ulosteissa mahdollisesti esiintyvän ornitoosin vuoksi. Ornitoosi on lintujen sairaus, mutta se voi tarttua myös ihmiseen ja muihin eläimiin. (Ihmisellä oireet: päänsärky ja kuume).

Isohkot pulut syövät sekalaista ravintoa kuten esimerkiksi siemeniä, herneitä, hyönteisiä, matoja ja ruokajätteitä. Ihmisten jätteet aiheuttavat linnuille kuitenkin samalla terveysongelmia, kuten kasvuhäiriöitä ja voivat aiheuttaa jopa hengenvaaraa. Toreilla niille kelpaa ihmisen tarjoilemat leivänpalaset ja jyvät. Houkutteleepa tämä tapa paikalle myös muita ruokailijoita, kuten rottia. – Kesykyyhkyt ruokkivat poikasiaan kuvun pintasolujen muodostamalla ”kupumaidolla”.

Pulujen pesintä ja ulosteet ovat vakava haitta kiinteistöille. Ne sotkevat rakennuksen pinnan ja pinta helposti alkaa värjäytyä sekä rapautua. Onpa pulujen ulostekertymät jopa romahduttaneet kevyempiä kattorakenteita mm. liikekiinteistöissä.

Linnut voivat aiheuttaa varastoon tai viljakuivureihin päästessään myös hävikkiä ja mikrobiologisia riskejä. Hygieniariskit kannattaa minimoida aina ennakoimalla.

2. PULUJEN TUNTOMERKIT

Kesykyyhkyjen ulkonäkö on kirjavahko värien ollessa musta, valkoinen ja (sini)harmaa. Sen yläperä on usein valkoinen, kalliokyyhkyllä aina. Silmät sillä ovat punertavat. Poikasen silmät ovat tummat, mutta niiden silmien iirikset alkavat vaaleta ja vaihtaa väriä ollen jo 3–3,5 kuukauden ikäisenä punertavat / oranssit.

Pulujen ääni on tyypillinen kujerrusääni. Poikasen ”äänenmurros” on noin 1,5 kuukauden ikäisenä, jolloin poikasääni muuttuu aikuisen kyyhkyn kujerrukseksi. Kooltaan aikuinen yksilö on 25–35 cm pitkä ja painaa 300–400 grammaa.

3. PULUJEN LISÄÄNTYMINEN

Pulut pesivät siltojen alle, rakennusten koloihin, räystäiden alla, tunneleihin, siltojen ja muihin rakenteisiin. Siis suojaisiin paikkoihin, joihin ihminen ei helposti näe.

Naaras munii kaksi munaa ja munintaa tapahtuu ympäri vuoden, pääasiallisesti lisääntyminen tapahtuu kuitenkin kesäaikaan. Pulujen kummatkin vanhemmat tekevät hautomis- ja hoivatyötä. Poikaset kuoriutuvat 16–19 vuorokauden kuluttua ja pysyvät pesässään noin 33–37 päivää. Kun ne lentävät pesästä, ne ovat täysikasvuisen kokoisia, joten harva on nähnyt pulun poikasen ulkoasua.

Pulu elää kohtuullisen pitkän elämän. Vanhin suomalainen rengastettu pulu on ollut vähintään 10 vuotta 7 kuukautta 4 päivää vanha.

4. PULUJEN TORJUNTA

Kesykyyhkyjen torjunta on hankalaa toreilla ja suurilla aukioilla, mutta ammattilaisten välinein tämäkin onnistuu. Erilaiset lintuestot, suojaukset ja karkottimet – verkot, siimat ja istumista estävät piikit ym. torjuvat lintuja tehokkaasti. Ne ovat hyvä valinta myös taloyhtiön kiinteistön pitkäaikaiseksi suojaamiseksi.

Tutustu lintuesteisiin.

Tutustu lintuverkotukseen.

Tutustu sopimuspalveluihin ja ehkäise tuholaiset ennalta.

Ota yhteyttä Deleconiin, jos lokit tai muut linnut häiritsevät liiketoimintaasi tai likaavat kiinteistön. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään hygienariskit, häiriöt ja mainehaitat.

Lähteet:

 

Suomen Linnut
Suomen Luonto, lokkikoulu

 

Nopeasti eroon pulujen häiriköinnistä

Ota yhteyttä. Me palvelemme!

Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi

Pulu katsoo kameraan jalat harittaen, nuori yksilö on rusertava ja tummat silmät.

Pulu / kesykyyhkyn poikanen, Columba livia domestica

Call Now Button