+358 500 698 698 info@delecon.fi

Lintujen torjunta asunto-osakeyhtiössä tulee mieleen yleensä vasta silloin, kun linnuista on jo näkyvää haittaa kiinteistölle ja joku osakkaista siitä mainitsee. Rakennusten seinät voivat olla sotkuisia, katto ulosteiden läikittämä, ikkunalaudat lintujen jätöksissä ja voipa julkisivu olla paikoin eritteiden rapauttama. – Linnut voivat haitata myös liiketoimintaa.

Lintujen torjunta taloyhtiössä on kuitenkin helppo hoitaa nykyaikaisin välinein ja laittein. Ainoa asia on luonnollisesti, että torjunta tulee tehdä pesimäajan ulkopuolella. Kaikki linnut on rauhoitettu 10.3.31.7. välisenä aikana. Tämä EU:n lintudirektiiviin perustuva aika kattaa kevätmuuton ja pesintäkauden.

Lue artikkelimme, pääset nopeasti eroon lintuhaitoista.

Lintujen torjunta asunto-osakeyhtiössä nopeasti kuntoon

Omat toimet lintujen torjumiseksi taloyhtiössä ovat lähes yhtä tärkeitä kuin meidän ammattilaisten suunnittelemat toimet. Arvannet, että kyseessä on lintujen ruokinta kiinteistön lähellä, parvekkeella jne. Vaikka se useita houkuttaakin, tulisi ruokkiminen kieltää esimerkiksi taloyhtiön omissa säännöissä. Lintuja voi ruokkia mieluummin lähimetsissä.

On tietysti mukava katsella lintujen ruokailua ja turvata niiden talvehtiminen, mutta ruokkimalla parvekkeella tai kuistilla ne houkutellaan kiinteistön liepeille, jolloin sotkua varmuudella syntyy. Ruokkiminen voi houkutella myös rotat ja hiiret paikalle, kun ruokaa putoaa maahan. Ilmojen kylmetessä jyrsijät saattavat todennäköisesti pyrkiä myös sisälle rakennuksiin lämmittelemään. Tämän vuoksi myös roska-astioiden ympäristö tulisi pitää vapaana elollisesta materiaalista. Esimerkiksi pahvit maistuvat mainiosti rotille paremman ruoan puutteessa.

Lintujen ulosteissa taudinaiheuttajia

Muutakin haittaa linnuista on. Villilinnut voivat myös levittää yskää aiheuttavaa Bordetella spp., keuhkotuberkuloosia(Avian tuberculosis), salmonelloosia (Salmonella spp.) ja lintuinfluenssaa (Avian influenza). Ulosteissa voi olla myös salmonellaa.

Lintujen hylätyissä pesissä voi myös elellä erilaisia kuoriaisia, jotka pääsevät siirtymään asuntoihin, esim. vyöihrakuoriaiset. Torjunnasta tulee sitä laajempi, mitä pidempään lintujen annetaan pesiä räystäiden alla ja muissa sopivissa koloissa. Onpa kuolleita lintuja ja oravia löytynyt kattorakenteistakin, ja löydetty vasta, kun on havaittu hajuhaittoja.

Hämmästyttävän harva tuntee lintujen sotkemisen  yksityiskohtien muuta merkitystä kuin ”siisteys”. Taloyhtiöissä kannattaakin välillä muistuttaa näistä asioista ja niiden laajemmasta merkityksestä. Kukaan ei halua kuitenkaan rottia kiinteistölle tai jopa sisätiloihin. Eikä kukaan osakas halua kiinteistön julkisivun rapautuvan ikävän näköiseksi. Hajuhaitoista puhumattakaan. Julkisivu on kuitenkin talon kasvot ja hyvä kunto lisää hyvää mainetta sekä mm. asuntokauppan sujuvutta.

Lintujen ruokkimisen kieltäminen kiinteistöllä ja hyvä jätehuolto sekä siisteys ovat kaiken perusta lintutorjunnassa. Taloyhtiön ilmanvaihtoaukkojen tulee olla myös suojattuja tai verkotettuja, ne tulee tarkastaa aika ajoin ja huolehtia suojausten kunnosta.

Lintujen torjunta taloyhtiössä ammattilaisen avulla

Ammattilaisilla on vakiintuneita lintutorjunnan menetelmiä ja välineitä. Torjujat tuntevat eri lintulajit ja niiden käyttäytymisen, kiinteistöjen rakenneratkaisut ja toiminnan, joten torjunta onnistuu varmuudella. Oikein valittu lintusuojaus ja lintutorjunta estävät sekä poistavat linnuista aiheutuvia ongelmia, kuten:

  • Pesintä rakenteissa
  • Ulosteet (esteettinen ja terveydellinen haitta, kiinteistön rapautuminen, värjäytymät, maine)
  • Häirintä ulkoravintoloiden ja oleskelutilojen, grillialueiden lähellä
  • Terveysriskien aiheuttaminen

Lintuesteillä voidaan suojata tasot ym. lintujen laskeutumiselta niille. Lintuesteitä ovat mm. lintupiikit, vaijerit, siimat, lintuverkot, laser- ja äänikarkottimet. Lisäksi löytyy sähkökiskoja, ja joskus käytämme myös häkitystä. – Senaatintorilla Helsingissä teimme mm. Suomen suurimman lintusuojauksen siimoja käyttäen.

Käytämme usein erilaisia välineiden yhdistelmiä sekä ajoittain myös luovempia ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin ja rakenteisiin. Jokainen kohde on yksilöllinen erilaisine tarpeineen. Lue lisää lintuesteistä sivuillamme: https://www.delecon.fi/lintujen-torjunta/lintuesteet/

Onnistuneen lintutorjunnan edellytyksenä on tuntea lintulaji, se käyttäytyminen sekä ympäristö, jossa lintu aiheuttaa haittaa. Lintutorjunnassa tärkeää on myös kokemuksen mukanaan tuomat keinot, oikeat välineet ja usein myös luovuus.

Paljonko lintujen torjunta asunto-osakeyhtiössä maksaa?

Asunto-osakeyhtiön lintutorjunnan hinta vaihtelee, sillä jokainen kiinteistö, tontti sekä taloyhtiön ympäristö on erilainen. Rannikon suuret taloyhtiöt tarvitsevat erilaisen suojauksen kuin esimerkiksi metsän reunalla sijaitseva pieni taloyhtiö. Kaikkeen löytyy kuitenkin ratkaisu ja hinta selviää yhdellä käynnillä kohteessa. Vakiintuneet torjuntamenetelmät ja välineet pitävät hinnat aisoissa. Tutustu myös tuholaistorjunnan vuosisopimukseen. 

Ota siis yhteyttä,  selvitetään juuri sinun kohteesi tarpeet.

Katso myös: Lintujen pesimärauha, BirdLife

Call Now Button