+358 500 698 698 info@delecon.fi

Vyöihrakuoriainen, Dermestes lardarius

Vyöihrakuoriainen kuuluu ihrakuoriaisten (Dermestes) heimoon. Vyöihrakuoriaisen toukka ja aikuinen yksilö, molemmat, syövät eloperäistä ja mätänevää materiaalia.

1. VYÖIHRAKUORIAINEN JA TUHOT

Vyöihrakuoriainen elää Suomessa luonnonvaraisena lintujen, oravien ja ampiaisten pesissä, kuivissa raadoissa ja lisäksi huolimattomasti hoidetuissa jäteastioissa sekä kaatopaikoilla. Pesissä kuoriaiset syövät ravinnokseen irtonaisia karvoja tai höyheniä. Se ei elä eläimen iholla tai turkissa.

Vyöihrakuoriainen on kohtalaisen yleinen asunnoissa, joissa se syö hyönteisten raatoja. Asuntoihin kuoriaiset päätyvät mm. etsiessään suojaa ja lämpöä loppukesästä. Kuoriainen on niin yleinen, että se löytyy useimmista taloista, joihin se pääsee sisään ikkunasta tai avoimesta ovesta lentämällä tai ryömimällä. Myös ruoan, erityisesti savulihan, tuoksu houkuttelee niitä sisätiloihin ja ruokakaappeihin. Toukkia saattaa löytyä myös esimerkiksi kuivasta kissan- tai koiranruoasta. Säilytä lemmikkien ruoat aina tiiviissä rasiassa!

Vyöihrakuoriaisen runsas esiintyminen johtuu kuitenkin useimmiten huolimattomasta kiinteistöjätteiden käsittelystä. Jos kuoriaisia esiintyy kerrostalossa, ota yhteyttä isännöitsijään. Saastumisen on voinut aiheuttaa ullakkotiloissa olevat linnun- ja ampiaisenpesät, joissa kuoriaiset majailevat.

Kuten vyöturkiskuoriainen myös vyöihrakuoriainen saattaa syödä jätteiden ja eläinruoan ohella tekstiilejä, turkiksia ja nahkaa vahingoittaen näitä materiaaleja. Kun toukat muuntautuvat koteloiksi, ne saatavat vioittaa myös seinälautoja ja eristemateriaaleja. Vyöihrakuoriaisen voikin tavata näin rakenteiden tiivisteistä, vaatevarastoista, ullakoilta ja ruokakaapeista.

Vyöihrakuoriaiset havaitaan usein ensimmäiseksi toukkien jättämistä pitkäkarvaisista nahkoista. Myös reiät tekstiileissä tai puurakenteissa voivat paljastaa tuholaisen.

2. VYÖIHRAKUORIAISEN TUNTOMERKIT

Aikuinen vyöihrakuoriainen on noin 8 mm pituinen ja muodoltaan ovaalimainen. Se on muuten musta, mutta selän keskiosassa, peitinsiipien tyvessä on leveä vaaleanruskea alue/raita, jossa on 6 mustaa täplää. Kuoriaisen pinnalla näkyy ohutta karvapeitettä.

Vyöihrakuoriaisen toukka on täysikasvuisena noin 10–15 mm pitkä, ruskea ja vähäkarvainen. Toukan perässä on ylöspäin suuntautuneita kaksi kappaletta kynsiä.

3. VYÖIHRAKUORIAISEN LISÄÄNTYMINEN

Keväällä vyöihrakuoriainen laskee noin 50–100 munaa yksitellen suoraan toukalleen sopivaan ravinnonlähteeseen. Vyöihrakuoriaisen toukka syö eläinten ja hyönteisten kuivia raatoja, mutta myös kasviperäistä mätänevää ainesta.

Munien kuoriuduttua ne muuttuvat toukiksi. Tämä kestää enintään 12 päivää – lämpötilasta riippuen. Mitä lämpimämpää on, sitä nopeammin toukkien kuoriutuminen tapahtuu. Toukkavaiheen aikana kasvaessaan se vaihtaa nahkansa 5–6 kertaa. Tämän jälkeen toukka koteloituu.

Vyöihrakuoriaisen toukan kotelovaihe kestää 3–7 vuorokautta. Kaikkiaan koko lisääntymiskierto munasta aikuiseksi kuoriaiseksi vie suotuisissa olosuhteissa 40–50 vuorokautta.

4. VYÖIHRAKUORIAISEN TORJUNTA

Vyöihrakuoriaisten torjunnassa on tärkeintä pitää huolta yleisestä siisteydestä. Ennaltaehkäisynä kannattaa heti syksyllä tuhota ja poistaa eläinten sekä hyönteisten tyhjät pesät ja jätteet. Lisäksi kannattaa varmistaa, ettei ullakolta löydy rottien, hiirien, lintujen tai muiden eläinten raatoja. Kaapeli- ja ilmastointikanavat kannattaa puhdistaa säännöllisesti.

Talvi on vyöihrakuoriaisten paras torjunta-aika! Talviaikaan kuoriaiset kuolevat noin viikossa -20–25 °C pakkasessa.

Tekstiileissä torjunta suoritetaan pesemällä tekstiilit +60 C-asteessa ja puhdistamalla sekä käsittelemällä niiden säilytystilat torjunta-aineella. Noudata pakkauksen ohjeita ja aineen soveltuvuutta juuri kyseiselle materiaalille.

HUOM! Kotioloissa on tärkeää välttää lemmikkien kuivaruokien yms. elintarvikkeiden säilyttämistä useita viikkoja tai kuukausia ilman suljettua rasiaa.

Elintarvike- ja tekstiilituholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa ja jos ruokaa on vapaasti saatavilla.

On tärkeätä, että kiinteistöissä/taloyhtiöissä asukkaat tekevät yhteistyötä kuoriaisten hävittämiseksi, sillä ne piileskelevät rakenteissa. Onnistunut torjunta edellyttää, että kuoriaiset hävitetään kerralla. Tämä edellyttää aina ammattimaista torjuntaa – lajivarmistus, tilannekartoitus, levinneisyys, torjuntasuunnitelma, viestintä ja torjunta. Ota yhteyttä isännöitsijään, jos havaitset kuoriaisia osakehuoneistossasi.

Ota yhteyttä Deleconiin, jos saastuneet tilat ovat esimerkiksi tuotanto-, varasto-, tai muita yritystiloja ja isoja kiinteistörakennuksia. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuotantokatkokset ja mainehaitat.

Lähteet:

Suomen lajitietokeskus

Luontoakateemi.fi

Elintarvikealan ohjeet ja lainsäädäntö

 

Nopeasti eroon vyöihrakuoriaisista

Ota yhteyttä. Me palvelemme!

Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi

Vyöihrakuoriaisen toukka

Vyöihrakuoriaisen toukka, Dermestes lardarius

Kuva: Tapio Kujala, laji.fi, Creative commons

Call Now Button