+358 500 698 698 info@delecon.fi

Ampiaispesän hävittäminen omatoimisesti onnistuu, kun suojautuu oikein varustein ja tietää niksit. Muista myös, että ampiainen on hyötyhyönteinen, joten sen pesää ei kannata hävittää kevyin perustein. Jos pesän olemassaolo kuitenkin vaarantaa ihmisten terveyden ja turvallisuuden, on se poistettava. Allergiselle henkilölle pisto voi olla kohtalokas.

Katso myös torjuntapalvelut taloyhtiöllesi.

Varmista pakoreitti

Paras tapa hävittää ampiaiset on hävittää kaikki aikaisin keväällä liikkuvat yksilöt. Ne ovat näet talvehtivia naaraita, jotka jokainen tulevat rakentamaan oman pesän. Kuitenkin, ottaen huomioon niiden hyödyt, tämä voi olla turhan järeä keino. Kaikki eivät rakenna pesää kotisi rakenteisiin.

Pesä on parasta hävittää myöhään illalla tai yöllä. Ampiaiset eivät lennä öisin (poislukien herhiläiset). Suunnittele työsi niin, että sinulla on myös nopea pakoreitti, mikäli epäonnistut yrityksessä eikä sinulla ole asianmukaisia suojauksia.

Jos pesä on kuitenkin suuri, sinulla ei ole suojavarusteita tai pesä on vaikeassa paikassa, käytä ammattilaista. Erityisesti, jos olet allerginen, älä ryhdy itse puuhaan.

Ampiaispesän hävittäminen turvallisesti ­– miten suojaudun

Suojaus täytyy tehdä niin, etteivät ampiaiset pääse vaatteittesi alla. Erityisen huolellisesti on suojattava pää ja kaula. Vaatetuksen tulee olla niin tiivistä materiaalia, etteivät ampiaiset kykene pistämään materiaalin lävitse. Ammattitorjujilla on käytössään erityinen asu, joka on suunniteltu torjuntaan.

Ampiaispesän myrkyttäminen

Ampiaispesän hävittäminen voidaan tehdä myös myrkyttämällä tähän tarkoitukseen sopivalla hyönteismyrkyllä. Myrkky suihkutetaan suoraan pesään.

Ampiaispesän voi sitten poistaa esimerkiksi pitkän kepin, haravan tms. ja jätesäkin avulla. Muista suojaus. Pesä irrotetaan kepin avulla ja pudotetaan jätesäkkiin, joka suljetaan nopeasti. Pörinän loputtua pesän voi vielä murskata esimerkiksi jaloin polkemalla.

Palokunnat neuvovat, että pesää ei tulisi polttaa. Ampiaiset kuolevat, mutta talokin saattaa palaa.

Hullut ampiaiset

Loppukesän ”hullut ampiaiset”

Ampiainen ei talvehdi eikä käytä pesäänsä talven jälkeen uudestaan. Kuningatar ampiainen jättää pesänsä loppukesästä ja hakee itselleen mieluisan talvehtimispaikan. Työläisampiaiset menettävät samalla elämän tarkoituksen, koska niillä ei ole enää toukkia hoidettavana. Tällöin voimme saada ongelmia näistä ”hulluista” ampiaisista niiden pörrätessä työtä vailla sinne tänne. Talven tullessa työläiset menehtyvät. Pesät jäävät tyhjilleen ja ne on turvallista poistaa esimerkiksi talon yläpohjasta.

Tyhjien pesien uudelleenkäyttöä ei tarvitse pelätä, mutta talon rakenteita ajatellen kaikki turha ”roska” on hyvä poistaa.

Korostamme vielä, että harkitse aina tarkkaan ampiaisten tuhoamista. Nämä hyönteismaailman pahikset ovat tärkeitä syömällä tuhohyönteisiä puutarhassa ja pitävät kannan matalana. Ne pölyttävät kasveja käymällä kukissa juomassa mettä. Ampiaiset ovat tärkein pölyttäjäryhmä mm. lehtoneidonvaipalle! Lisäksi – ne ovat maittavaa ravintoa joillekin linnuille, kuten mehiläishaukalle.

Ampiaisten torjuntakeinoja

1.     Turvallisin tapa on poistaa pesä, kun sitä rakentaa vasta yksi kuningatar, pudota pesä puusta ja murskaa se. Muista suojaus! Syksyllä on oltava varma, ettei pesässä ole enää yhtään ampiaista. (Tai tilaa palvelu meiltä. Meillä on torjuntaan sopivat varusteet.)

2.     Valepesän rakentaminen, virkkaaminen, vesi muovipussissa, kahvisuodatin-valepesä jne. Tehoa heikentää se, että ampiainen näkee tosi huonosti ja toimii lähinnä hajuaistillaan. Tämä keino pitää ampiaista myös melko tyhmänä, mitä se ei ole. – Eli keino saattanee jäädä melko tehottomaksi.

3.     Ammattilaisen kutsuminen -> pesän poisto turvallisesti.

4.     Yksittäisten ampiaisten houkutteleminen makeaan ansaan, pulloon jne., ns. ”kalja-ansa”, ei poista pesän ongelmaa.

Ampiaista on tutkittu hyvin vähän verrattuna mehiläiseen. Suomessa on menossa parhaillaan monivuotinen AMPASE-hanke, joka selvittää suomalaisten ampiaislajien (13) biologiaa, levinneisyyttä ja ampiaisten roolia kasvien pölyttämisessä. Projekti pureutuu myös ihmisten ja ampiaisten yhteiselon dynamiikkaan.

Lue lisää ampiaisten häädöstä

Ampiaiset kuriin, Suomela-lehden artikkeli

Call Now Button