+358 500 698 698 info@delecon.fi

Hinkalokuoriainen, Tribolium confusum

Hinkalokuoriainen on pimikkökuoriaisten heimoon kuuluva varastopimikkälaji.

1. HINKALOKUORIAINEN JA TUHOT

Hinkalokuoriainen kulkeutuu viljan ja muiden kuivatuotteiden mukana myllyihin ja leipätehtaisiin. Se ei ole yleinen asunnoissa, koska se vaatii asuntoja lämpimämmät ja kosteammat olot lisääntyäkseen.

Kuoriaiset ovat arkoja pakkaselle, mutta ne voivat talvehtia viljavarastoissa muodostaen pesäkkeitä, joissa niiden elintoimintojen kehittämä lämpö ylläpitää elämää.

Viljatuotteiden lisäksi hinkalokuoriainen voi tuhota kuivia hedelmiä, mausteita ja suklaata, papuja, kaakaon ja puuvillan siemeniä, kuorittuja pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja vihanneksia, lääkkeitä, maitojauhetta ja eläinten nahkaa.

Kuoriaiset eivät voi käyttää ravinnokseen koko jyvää vaan syövät jyvien rikkoutuneita ytimiä.

2. HINKALOKUORIAISEN TUNTOMERKIT

Aikuinen kuoriainen on n. 3–4 mm pitkiä ja punaruskea. Toukat ovat täysikasvuisina 7–8 mm pitkiä, vaalean-/hunajankeltaisia ja muodoltaan lieriömäisiä.

Hinkalokuoriainen muistuttaa lajitoveriaan Vakkakuoriaista (Tribolium castaneum), mutta eroaa siitä kolmijaokkeisten sijaan nelijaokkeisten ja kärkeä kohti paksunevien tuntosarvien osalta sekä keskiruumiinsa muodon osalta, joka on suorempi kuin vakkakuoriaisen kaarevat kyljet. Vakkakuoriaisilla on hyvin kehittyneet siivet lentämiseen.

3. HINKALOKUORIAISEN LISÄÄNTYMINEN

Hinkalokuoriainen elää yli 3 vuotta, ja naaras voi munia yli vuoden. Se munii noin 400–500 munaa. Eniten se munii ensimmäisen viikon aikana.

Munat naaras munii jauhoihin ja elintarvikkeisiin tai kiinnittää ne astian pintaan.

Munat ovat valkoisia/värittömiä ja niitä peittää tahmea aine, johon jauhot voivat liimautua.

Hinkalokuoriaisen munat kuoriutuvat 3–5 vuorokaudessa 32–35 C-asteen lämpötilassa. Toukat kaivautuvat jyvien ytimeen, josta ne voivat myös lähteä etsimään parempaa ravintoa.

4. HINKALOKUORIAISEN TORJUNTA

Hinkalokuoriaiset torjutaan tuhoamalla jo saastuneet elintarvikkeet ja siivoamalla tilat, tuotantolinjat, varastot jne.

Tärkeintä yrityksen tuotannossa ja varastoinnissa on estää tuholaisten pääsy tiloihin. Noudata korkeita puhtaus- ja hygieniastandardeja sekä järjestelmällisyyttä.

Myllyissä ja leipätehtaissa torjunnassa on käytettävä ruiskutuksia ja lämpökäsittelyjä. Laji on herkkä kylmyydelle ja kaikki kehitysasteet kuolevat, jos tuotteet jäädytetään viikoksi alle -25 C asteen lämpötilaan. Viljavarastoissa viljan kierrättäminen on talvella tehokas torjuntatoimenpide.

Ota yhteyttä Deleconiin, jos saastuneet tilat ovat esimerkiksi tuotanto-, varasto- tai muita yritystiloja. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuotantokatkokset ja mainehaitat.

Lähteet:

Suomen lajitietokeskus

Elintarvikealan ohjeet ja lainsäädäntö

 

 

Nopeasti eroon hinkalokuoriaisista

Ota yhteyttä. Me palvelemme!

Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi

Hinkalokuoriaisen aikuin yksilö lähikuvassaHinkalokuoriainen, Tribolium confusum

Hinkalokuoriaisen toukka ja aikuinen yksilö

Hinkalokuoriaisen toukka on vaalean hunajankeltainen tai lähes väritön.

Call Now Button