+358 500 698 698 info@delecon.fi

Rohmukuoriainen, Tribolium destructor

Rohmukuoriainen kuuluu pimikkökuoriaisten ( Tenebriodinae) heimoon ja varastopimiköiden (Tribolium) sukuun.

1. ROHMUKUORIAINEN JA TUHOT

Rohmukuoriainen voi pesiytyä sekä myllyihin että leipätehtaisiin, joista se leviää tuotteiden mukana helposti kauppoihin ja koteihin. Kuoriaisen pahanhajuinen ja pahanmakuinen erite pilaa elintarvikkeet. Kuoriaista kosketettaessa siitä erittyy voimakas lysolimainen haju, minkä vuoksi sitä onkin aiemmin sanottu myös ”lysolikuoriaiseksi”.

Rohmukuoriainen on mahdollisesti peräisin Afrikan aavikkoalueelta. Sitä tavattiin ensi kerran Euroopassa, Saksassa, eräästä siemenerässä v. 1934. Tämän jälkeen se on levinnyt sisätiloihin kaikkissa pohjoismaissa, mutta muualla Euroopassa siitä ei ole havaintoja. Rohmukuoriainen oli yleinen Suomessa 1940-luvun pula-aikana, koska ruokatavaroita varastoitiin yleisesti pitkään, erityisesti kotitalouksissa. – Nykyään se on suhteellisen harvinainen sisätiloissa.

Toukat ja aikuiset rohmukuoriaisen yksilöt syövät viljatuotteita, kuten esimerkiksi ryynejä, näkkileipää, makaronia sekä häkkilinnuille tarkoitettuja siemeniä. Kotieläinten kuivamuonat maistuvat sille myös mainiosti.

Rohmukuoriainen voi aiheuttaa vahinkoja myös tekstiileille.

2. ROHMUKUORIAISEN TUNTOMERKIT

Aikuinen rohmukuoriainen on noin 5 mm pitkä, tummanruskea tai melkein musta kovakuoriainen.

Rohmukuoriaisen toukka on noin 10 mm pitkä, kiiltävän kellertävä ja kovapintainen, muodoltaan lieriömäinen, melko matala. Sen takaruumiissa on kaksi hieman ylöspäin kaarevaa, terävää uloketta.

3. ROHMUKUORIAISEN LISÄÄNTYMINEN

Rohmukuoriaisnaaras voi elämänsä aikana munia tuhatkunta munaa, jotka huoneenlämmössä kehittyvät aikuisiksi kolmessa kuukaudessa. Kuoriainen on pitkäikäinen, se saattaa elää jopa kuusi vuotiaaksi.

Toukka elää ravinnossaan, mutta aikuinen vaeltaa pitkiä matkoja rakennuksissa rakoja ja putkistoja myöten, joten se voi olla hankalasti itse torjuttavissa.

4. ROHMUKUORIAISEN TORJUNTA

Rohmukuoriaisen torjunta on hankalaa aikuisten yksiliöden vaeltellustaipumuksen vuoksi. Lisäksi se kestää melko hyvin käytössä torjunta-aineita.

Talvi on rohmukuoriaisen paras torjunta-aika. Kaikki saastuneet elintarvikkeet täytyy hävittää. Torjunta edellyttää myös toistuvia tarkastuksia ja puhdistusta sekä tarvittaessa lisäksi ruiskutuksia 2–3 kk välein.

Rohmukuoriainen on herkkä kylmälle eikä elä pitkään pakkasessa.

HUOM! Kotioloissa on tärkeää välttää murojen, ryynien, näkkileipien, lemmikkien kuivaruokien yms. elintarvikkeiden säilyttämistä useita viikkoja tai kuukausia.

Elintarviketuholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa.

Ota yhteyttä Deleconiin, jos saastuneet tilat ovat esimerkiksi tuotanto-, varasto- tai muita yritystiloja. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuotantokatkokset ja mainehaitat.

Lähteet:

Suomen lajitietokeskus
Elintarvikealan ohjeet ja lainsäädäntö

 

 

Nopeasti eroon rohmukuoriaisista

Ota yhteyttä. Me palvelemme!

Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi

 

Rohmukuoriaisyksilö

Rohmukuoriainen, Tribolium destructor

Call Now Button