+358 500 698 698 info@delecon.fi

Pilkkuturkiskuoriainen, Attagenus pellio

Pilkkuturkiskuoriainen kuuluu haaskakuoriaisten sukuun (Dermestidae) ja turkiskuoriaisten heimoon.

1. PILKKUTURKISKUORIAINEN JA TUHOT

Pilkkuturkiskuoriainen vaurioittaa villaa, mattoja ja muita tekstiilejä sekä turkiksia. Vaurioita voi tulla myös, jos vaatteita säilytetään likaisina. Usein ei havaita juuri mitään vaurioita, vaikka hyönteisiä esiintyisikin. Näissä tapauksissa pienelle toukkakannalle riittää ravintoa niiden piilopaikoissa, kun esimerkiksi varastot ja muut tilat on asianmukaisesti siivottu. Kerrostaloissa kuoriaiset leviävät helposti putkistoja ja hormeja pitkin huoneistosta toiseen.

Toukka oleilee esimerkiksi välipohjatäytteissä, jalkalistojen ja mattojen alla, komeroissa ja vaatehuoneissa. Se syö pölyä ja kuolleita hyönteisiä. Toukat saattavat vioittaa villaa, mattoja ja muita tekstiilejä sekä turkiksia. Usein komeron pohjalta löytyy vain tyhjiä toukkanahkoja.

Aikuinen pilkkuturkiskuoriainen parveilee huoneissa hakeutuen ikkunoille kohti valoa. Aikuiset kuoriaiset eivät vioita tekstiilejä.

Pilkkuturkiskuoriaisen toukka jyrsii muiden kuoriaisten tapaan villavaatteita, mattoja ja turkiksia. Toukka syö tekstiileihinsileäreunaisia reikiä. Pilkkuturkiskuoriainen on myös allergisoiva. – Turkiskuoriaisten heimoon kuuluvien kuoriaisten toukat muistuttavat pitkälti toisiaan, toukkavaiheen perusteella on hankalampi päätellä, mikä turkiskuoriaislaji on kyseessä.

2. PILKKUTURKISKUORIAISEN TUNTOMERKIT

Pilkkuturkiskuoriainen on noin 5 mm pitkä, pitkulainen ja pohjaväriltään musta. Se on saman kokoinen kuin vyöturkiskuoriainen, mutta siivissä sillä on kaksi ja niskassa yksi vaalea pilkku/täplä.

Pilkkuturkiskuoriaisen toukka on noin 10 mm pitkä, ulkonäöltään ruskearaidallisen ja kellertävän silkinhohtoinen, tuuheakarvainen ja taaksepäin suippeneva. Takapäässä sillä on pitkä sukastupsu. Toukka tekeytyy kosketettaessa kuolleeksi.

 

3. PILKKUTURKISKUORIAISEN LISÄÄNTYMINEN

Pilkkuturkiskuoriaisnaaras munii mm. lintujen pesiin, ja toukat voivat siirtyä sisätiloihin talvehtimaan.

4. PILKKUTURKISKUORIAISEN TORJUNTA

Pilkkuturkiskuoriaisen torjunta saattaa olla hankalaa, mikäli kanta on suuri. Torjunta esimerkiksi kerrostaloissa on useinkin hyvin vaikeaa, koska toukat piileskelevät rakenteissa, esimerkiksi välipohjan täytteissä, jalkalistojen ja lattianpäällysteiden alla jne. piilopaikoissa, joista niitä on tavanomaisilla torjuntakeinoilla vaikeaa tavoittaa. Ota aina välittömästi yhteyttä isännöitsijään ja kerro hänelle tilanteesta. Alueet, joissa kuoriaisen kuoria, toukkia tai aikuisia kuoriaisia on havaittu, tulee myrkyttää koko kiinteistön alueella. Tämä on ammattitorjujan tehtävä.

Kaikki kirpputoreilta ja muista vastaavista paikoista ostetut käytetyt tavarat tulee puhdistaa ennen käyttöön ottoa, jotteivät kuoriaiset ja toukat kulkeudu niiden mukana kotiin. Kiinnitä asiaan huomiota erityisesti kirpputorilangan tai -vaatteiden ostamisen yhteydessä. Päältä päin langoista ei välttämättä huomaa, onko vyyhti tai kerä pilkkuturkiskuoriaistoukkien valtaama: kuoriainen on voinut laskea siihen munansa, tai toukka on jo kerän uumenissa pureksimassa lankaa poikki.

Kaikki kauan säilytettävät tekstiilit, erityisesti villatuotteet ja tekstiileillä verhotut tuotteet varastoidaan aina puhtaina.

Kaikkien kiinteistön tilojen viikoittaiset siivoukset pitävät kovakuoriaiskannan kurissa, eikä vahinkoja yleensä synny. Siivousjätteet, kuten imurin pölypussin sisältö, poistetaan välittömästi ja hävitetään.

Talven pakkasia kannattaa hyödyntää tuulettamalla vaatteet ja muut tekstiilit, koska -20–30 C-asteen pakkanen tappaa parissa päivässä kaikki pilkkuturkiskuoriaisen kehitysasteet. Vaatteiden tuulettuessa imuroidaan säilytystilat perusteellisesti pariin kertaan.

Käyttäessäsi hyönteissumutteita, noudata tarkoin pakkauksen ohjetta. Vaatteiden suoraa sumuttamista on vältettävä. Esimerkiksi turkiksia, angoraa ja mohairia ei saa koskaan sumuttaa.

Tekstiilituholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa.

Ota yhteyttä Deleconiin, jos saastuneet tilat ovat esimerkiksi tuotanto-, varasto- tai muita yritystiloja tai suuria kiinteistöjä. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuotantokatkokset ja mainehaitat.

Lähteet:

laji.fi

hyönteismaailma.fi

 

 

Nopeasti eroon pilkkuturkiskuoriaisista

Ota yhteyttä. Me palvelemme!

Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi

Pilkkuturkiskuoriainen, toukka

Pilkkuturkiskuoriaisen toukka, Attagenus pellio

Call Now Button